Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τρύγος στη Βελανιδιά


Τη προηγούμενη εβδομάδα έφτασε η ώρα του δεύτερου τρύγου για φέτος..μια χρονιά όχι και τόσο καλή όπως λένε και άλλοι μελισσοκόμοι. Τα μελίσσια διατηρούν ακόμα αρκετά τελάρα με γόνο .Το μέλι βγήκε πολύ ιδιαίτερο..καθώς αποτελείται από 4 κύριες μελιτοεκρίσεις.Τα στεφάνια σφραγίστηκαν στην ανθοφορία του παλιουριού και ακολούθησε η καστανιά , η νεπέτα (χειλανθές σαν το θυμαράκι) στα λιβάδια του βερμίου για τον Ιούλιο και τέλος στα πεδινά δάση της Νάουσας τον Αυγουστο όπου και πρόσθεσαν αρκετό μέλι από τις μελιτώδης εκρίσεις της βελανιδιάς . Πιστεύω θα αργήσει να κρυσταλλώσει καθώς είχε πολύ μέλι βελανιδιάς μέσα στα τελάρα. Θα ακολουθήσει ακόμα ένας τρύγος αρχές Οκτώβρη όπου θα πάρω ότι περισσέυει αφού αφαιρέσω τα πατώματα. Τα μελισσάκια μου τώρα γυρίζουν σε πολυκόμπι και κισσό!

4 σχόλια:

 1. H βελανιδιά πρεπει να εχει αρκετά ιδιαιτερη γευση ε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι σκούρο μέλι αρκετά πηχτό με γεύση λιγότερη γλυκιά από τα ανθόμελα,η οποία είναι όμως έντονη και αφήνει μακρά επίγευση στο στόμα .Δεν είναι πικρό όπως έχω διαβάσει αλλού. Εγώ προτιμώ να το τρώω σκέτο ή μέσα στο γάλα..δε μ αρεσει στη φέτα με βούτυρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. φέτος κι εγώ μόνον μέλι βελανιδιάς έβγαλα. Πολύ μεστό και σκούρο με ωραίο άρωμα και γεύση. Μου αρέσει περισσότερο από το ελατίσιο.

  Όμως μήν τους αφήσεις μέσα μέλι μελιτωμάτων για ξεχειμώνιασμα, γιατί κάπου έχω διαβάσει οτι είναι πλούσιο σε τέφρα και τους δημιουργεί πολλά κόπρανα, πράγμα που τον χειμώνα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να έχουν πολλές εξόδους καθαρισμού.

  Προτίμησε να τους αφήσεις ανθόμελα, ή ακόμα και να τους κάνεις μερικές γερές τροφοδοσίες με σιρόπι 2:1 για να φτιάξουν μέλι για δική τους τροφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κι εγώ το έχω ακούσει αυτό..Τα μελίσσια είχαν αρκετά μεγάλα στεφάνια από μέλι παλιουριού και ανθόμελο από το βουνό , τα οποία και έμειναν ατρύγυτα..τα δύο ακριανά τελάρα όμως είναι μελίτωμα ..Ελπίζω να μη μου δημιουργησουν πρόβλημα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή